• -
Tetovaza

O ČEMU (NE) RAZMIŠLJAMO KADA STAVLJAMO TETOVAŽU?

Kada planiramo da stavimo tetovažu da li razmišljamo o promenama na koži?

U renomiranom američkom časopisu za dermatologiju, JAMA Dermatology je objavljeno da su istraživanja pokazala da je došlo do značajnog porasta broja zloćudnog raka kože – melanoma među mladim odraslim osobama koji su najčešćih nosioci tetovaža.

Kao razlog ove pojave može se tražiti u činjenici da tetovaža preko mladeža može sakriti (ili oponašati) karakteristike zloćudnih promena. Opisani su slučajevi melanoma u kasnijim fazama rasta zbog prekrivenosti tetovažom.

_____________________________________________________________________________

VAŽNO

Ako već imate tetovažu preko mladeža, bez panike!

Treba de se konsultujete sa dermatologom radi DERMOSKOPSKOG PREGLEDA tetoviranog područja vaše kože.

Preporučujemo DERMOSKOPSKI PREGLED mladeža i kože od strane dermatologa na 6 meseci, a između tih pregleda trebali biste jednom mesečno uraditi samopregled mladeža i kože.

Da se ne zaboravi – melanom je izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi rasta.

Pre par godina u Americi je sprovedena ankete među majstorima tetovaže sa pitanjima

  1. Da li smatraju da je nanošenje tetovaže preko mladeža rizik za pojavu raka kože
  2. Jesu li namerno izbjegavali promene na koži
  3. Koliko često smatraju da je kožna promena sumnjiva i da li upućuju klijenta na pregled kod dermatologa.

Rezultati ispitivanja su za razmišljanje. Skoro u istom odnosu ispitani su se izjasnili da namerno izbjegavaju mladeže kao i da tetoviraju preko njih ili jednostavno poštuju želje klijenta dajući prednost kozmetičkom izgledu tetovaže, a ne potencijalnom riziku za rak kože. Drugim rečima, polovina anketiranih će se odlučiti da stave boju preko primećene promene na koži jer ne utiče na kvalitet tetovaže, a da nisu svesni da može predstavljati rani oblik raka kože.

Oni majstori tetovaže koji si sami prethodno bili na pregled kod dermatologa su pokazali veću odgovornostu. Oni će češće odbiti da stave tetovažu klijentu i pre će ga uputiti na dermoskopski pregled kod dermatologa.

Ovo istraživanje pokazuje značaj dermatologa u edukaciji potencijanih nosioca tetovaža o važnosti izbegavanja stavljanja tetovaže na mladeže i druge promene na kožu. S druge strane neophodna je edukacija majstora tetoviranja o raku kože, posebno o melanomu. Edukacije će pomoći u smanjenju broja karcinoma kože prekrivenih tetovažama i podstaknuti upućivanje dermatologu klijenata sa sumnjivim oštećenjima na koži. Slično ovome, važna je i edukacija frizera da prepoznaju i upute pacijente sa promenama na koži glave na dermoskopski pregled kod dermatologa.

Izvor: Tattoo Artists’ Approach to Melanocytic Nevi, JAMA Dermatol. 2017


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...