• -
Woman sneezing in tall grass

Sve o ALERGIJAMA

Tags :

Kategorija:Dermatovenerologija

Šta je alergija?

Alergija je nepravilno funkcionisanje odbrambenog sistema organizma. To je izmenjena, burna reakcija na materije (koje inače nisu štetne), koje nas okružuju ili ih mi unosimo u organizam, npr. polen, prašina, lekovi, hrana… Te materije tada nazivamo alergenima. Alergija može da nastane u kontaktu sa kožom, uzimanjem hrane, udisanjem ili ubodom tj. ubrizgavanjem.

Kako se alergija ispoljava?

Alergija se može ispoljiti različitim alergijskim bolestima: atopijskim dermatitisom, alergijskom kijavicom, alergijskim konjunktivitisom, alergijskom astmom,kontaktnim dermatitisom, urtikarijom, angioedemom i dr. Ove bolesti javljaju se samostalno ili udruženo.

Koji su najčešći alergeni?

Najčešći alergeni su: grinje, poleni, epitel i dlaka mačke i drugih životinja, hrana, kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora, ubodi insekata, lekovi, plesni, lateks…
Alergeni koji se prenose vazduhom, su grinje, polen, spore plesni, dlake mačke i psa. Udisanje ili dodir s takvim alergenom izazva osip, naticanje očiju, polensku kijavicu ili astmu.
Bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći alergeni hrane su jaja, kravlje mleko, kikiriki, soja, pšenica, semenke, riba i školjke. Najčešći uzroci alergije kod male djece su jaja i mlečni proizvodi dok su kod starije dece i odraslih kikiriki i plodovi mora.
Izvori kontaktnih alergena su raznovrsni, a na prvom mestu nakit, predmeti od metala, metalni okvir naočara, satovi, metalna dugmad, ključevi, kovani novac, zatim preparati za ličnu higijenu, negu lica i tela (šampon za kosu, pena za brijanje, pasta za zube, kupke i gelovi za tuširanje, farba za kosu,…), dekorativna kozmetika (puderi, senke za oči, maskare, lak za nokte…), lekovi za lokalnu upotrebu ili biljni preparati.

Kako se alergija dokazuje?

Brojna ispitivanja, in vitro (laboratorijska) i in vivo (kožne probe) se preduzimaju radi potvrđivanja sumnje u postojanje alergije.
Preosetljivost na alergene iz vazduha koje udišemo, dokazujemo pomoću kožnog PRICK testa, unošenjem alergena u površne slojeve kože podlaktice. Test traje 20 minuta nakon čega se očitava rezultat.
Preosetljivost na hranu ispituje se osim kožnim PRICK testom i intradermalnim testom, kada se u kožu unosi alergen hrane i prati reakcija kože na unetu materiju.
Dokazivanje preosetljivosti na materije sa kojima koža dolazi u kontak vrši se pomoću epikutanog testa koji se izvodi na koži leđa i/ili nadlaktica gde se postavljaju hipoalergeni flasteri u koje se ugrađuju alergeni. Flasteri stoje na koži 48 časova, a rezultat testa se očitava nakon 3 i/ili 5 dana od započinjanja testiranja.

Kako se alergija leči?

Alergija većinom zahteva multidisciplinarni pristup u lečenju i saradnju lekara različitih specijalnosti (alergologa, dermatologa, pulmologa, otorinolarngologa, gastroenterologa…). Lečenje svakako, počinje izbegavanjem specifičnih alergena, ukoliko je moguće, a nastavlja se simptomatskom terapijom prema savremenim principima dobre kliničke prakse.


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...