• -

Alergo test na kontaktne alergene – PEČ TEST

ALERGOTESTPOPUST

 

 

Epikutano peč testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija – preosetljivosti osobe na supstancu (alergen hapten) sa kojom osoba (koža) dolazi u ponavljani kontakt i koja se ispoljava kao upala kože – kontaktni alergijski dermatitis (ekcem).

 Kada se radi epikutano (peč) testiranje?

  • ako imate iznenadnu ili duže vremena prisutnu upalu kože (crvenilo, perutanje, mehurići, svrab i pečenje) oko očiju, usana, na vratu, šakama, stopalima oko pupka i dr, a koja se ponavlja i pored terapije.
  • ako imate dermatitis (ekcem) kože dela ili celog tela, a ne znate (ali sumnjate) da ste alergični na neku supstancu sa kojom dolazite (vaša koža) u kontakt na radnom mestu ili kod kuće (npr predmeti od metala, sredstva za ličnu higijenu, dekorativna kozmetika, guma, boje, građevinski materijal i dr)
  • ako imate dermatitis (ekcem) koji se smiruje tokom godišnjeg odmora a pogoršava nakon povratka kući ili na posao.
  • testiranje se vrši sa standardnom Evropskom serijom od 30 najčešćih supstanci – alergena.
  • epikutano testiranje je veoma jednostavno i izvodi se najčešće na koži leđa gde se postavljaju flasteri sa alergenima, skidaju se posle 2 dana, a rezultat se očitava 3. i/ili 4. dan nakon postavljanja.

Šta je kontaktni alergijski dermatitis (ekcem)?

Kontaktni alergijski dermatitis je iznenadna (akutna) ili duže vremena prisutna (hronična) upala kože sa crvenilom, perutanjem, ponekada i sa mehurićima i tamnijom prebojenošću kože uz osećaj svraba i/ili pečenja, a koja se javlja uvek posle kontakta kože sa supstancijom koja je često prisutna u okolini, ali samo pojedine osobe reaguju na nju, odnosno alergične su.

Alergijski kontaktni dermatitis

Kontaktni alergijski dermatitis

Šta sve može da izazove kontaktni alergijski dermatitis?

Izvori kontaktnih alergena su raznovrsni, a na prvom mestu nakit, predmeti od metala, metalni okvir naočara, satovi, metalna dugmad, ključevi, kovani novac, preparati za ličnu higijenu, negu lica I tela (šamponi za kosu, pena za brijanje, pasta za zube, kupka i gelovi za tuširanje, farba za kosu…), dekorativna kozmetika puderi, senke za oči, maskare, lak za nokte, ruž za usne, preparati za negu usana…), lekovi za lokalnu upotrebu ili biljni preparati, boje, lakovi, guma, građevinski material I dr.

alergijski kontaktni dermatitis tetovaza

Kontaktni alergijski dermatitis na tetovažu

Kako se radi epikutano testiranje?

Epikutano testiranje se izvodi na koži (bez promena), leđa i/ili nadlaktica, gde se postavljaju flasteri sa 30 najčešćih alergena (Standardna Evropska serija alergena). Flasteri se skidaju posle 48h, a očitavanje rezultata se vrši 3 i/ili 4 dana i eventualno 7 dan od započinjanja testiranja.

Tokom testiranja, se mesto testiranja ne sme kvasiti niti izlagati suncu.

Peč test treba razlikovati od prik testa i intradermalnog testa kojima se dokazuje alergija na prašinu, grinje polen i sl, odnosno na hranu.

Pach test

 

Epikutani peč test-postavljanje flastera sa alergenima

Šta se dešava ukoliko je epikutani test pozitivan?

Ukoliko postoji alergijska reakcija, na mestu kontakta s određenim alergenom pojavljuje se crvenilo i svrab, a nekad i izraženija reakcija, sa stvaranjem sitnih ili krupnih mehurića ili, retko, pojava ranice.

Dermatolog na osnovu rezultata ovog testiranja i od Vas dobijenih podataka o bolesti donosi zaključak o mogućem uzroku upale i drugih promena na koži.

Važno je razumeti da se ne može promeniti reakcija organizma na kontakt sa supstancom za koju se utvrdi alergija. Utvrđivanjem alergije na određenu supstanci može da se izbegne kontak sa materijalima i stvarima koji tu supstancu sadrže. Na taj način se izbegne alergijska reakcija i posledice na koži (crvenilo, svrab pucanje kože pojavu mehurića I dr.) čime se u značajnoj meri poboljšava kvalitet života.

 


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...