• -
sunbathing

Zablude i činjenice o SUNČANJU

Kategorija:Dermatovenerologija

Sunčanje je zdravo

Pozitivno dejstvo sunčevog zračenja, pored poboljšanja raspoloženja, je njegova uloga u sintezi vitamina D neophodnog za pravilan rast i strukturu kostiju. Za to je dovoljno nehotično izlaganje suncu do 10h i posle 17h. Ostali efekti su štetni, kao što su prevremeno starenje kože, opekotine, tumori kože, oštećenje očiju, slabljenje imuniteta i dr.

Tamnjenje kože je zdravo

Tamnjenje kože je rezultat samoodbrane organizma od daljeg štetnog dejstva UV zračenja i obezbeđuje faktor zaštite 4.

Ako se ne oseća toplota prilikom sunčanja ne može se izgoreti

Sunčevo zračenje koje dolazi do naše kože sastoji se od vidljive svetlosti, UV zraka i infracrvenih zraka. UV zračenje izaziva opekotine i crvenilo, ali ga ljudski organizam ne može osetiti dierktno, kao toplotu npr. Osećaj toplote je izazvan dejstvom vidljivog i infracrvenog zračenja. Često kada je jako sunce i duva vetar nemamo osećaj toplote, ali veoma lako izgorimo.

Ne može se pocrveneti kada je oblačno

Oblaci delimično slabe intenzitet UV zračenja koje prolazi kroz njih, ali i do 80% sunčevog zračenja prolazi kroz oblake i difuzno rasejano zračenje u oblacima može biti dovoljno intenzivno da izazove crvenilo kože.

U vodi se ne mogu dobiti opekotine

Voda pruža minimalnu zaštitu od UV zračenja. Oko 95% zračenja dospe u vodu, a 50% do dubine od 3 metra, a i refleksija sunčevog zračenja o površinu vode može pojačati UV zračenje.

Sunčevo zračenje nije opasno zimi

UV zračenje je generalno manje tokom zimskog perioda. Tokom ovog perioda ljudi se mogu izlagati jakom sunčevom zračenju na većim nadmorskim visinama, a i refleksija o površinu snega pojačava zračenje. Za intenzitet zračenja važan je ugao između horizonta i pravca u kom se vidi sunce, nadmorska visina, rasejanje u atmosveri, oblaci i magla, refleksija sa površine i sl.

Nakon nanošenja kreme za sunčanje može se neograničeno sunčati

Kreme za zaštitu od sunca povećavaju zaštitu tokom izlaganja sunčevom zračenju koje se ne može izbeći. Zaštitna sredstva štite samo određeno vreme. Sredstvo se nanosi pola sata pre sunčanja i nakon svaka dva sata, kao i svaki put nakon izlaska iz vode, naravno uz pravilno nanošenje i u dovoljnoj količini.

Pod suncobranom se ne može izgoreti

Može, jer UV zračenje prolazi kroz tkanine, vodu, staklo…

Korišćenje solarijuma priprema kožu za sunčanje

Korišćenje solarijuma bi trebalo potpuno izbegavati jer UV zračenje iz sloarijuma izaziva oštećenje DNK i ćelije što nakon dužeg perioda može dovesti rak kože. Osobe koje koriste solarijume imaju više od 70% veću šansu da kasnije razviju karcinom kože-melanoma u odnosu na osobe koje nisu koristili solarijume. Solarijumi nisu sigurniji nego izlaganje suncu i nemaju koristan učinak po zdravlje.


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...