• -
Radien-Dermatology-Post-Surgery-Care

RADIOTALASI kao metoda uklanjanja promena sa kože

Kategorija:Dermatovenerologija

 

Šta su radiotalasi?

Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promena sa kože ili sluzokože.

Kako deluju radiotalasi?

Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti deluje na željeno polje.

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem, ne zahteva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije.

Da li je metoda bezbolna?

Za intervenciju se koristi anestetik u obliku krema, a ukoliko se uklanja promena u srednjem ili dubljem sloju kože daje se lokalni anestetik. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože ne postoji nikakav bol posle intervencije, bez obzira na dubinu promene. Zbog tog razloga, pacijent i nema osećaj da je urađena intervencija.

Šta se može uklanjati radiotalasima?

Metoda izbora je za uklanjanje keratoza, bradavica, fibroma, proširenih kapilara na licu, kondiloma, cista, korekcije ožiljaka od akni i mladeža (uz obavezan patohistološki nalaz).

Koje promene se ne mogu uklanjati radiotalasima?

Ne mogu se skidati promene čija je baza veća od 1 cm, osim ako nisu sasvim površne (npr. seboroične keratoze).

Koliko traje proces zarastanja posle intervencije?

Na mestu intervencije formira se suva krasta. Proces zarastanja (otpadanja kraste) traje od 3 dana do 2 nedelje u zavisnosti od toga koja promena je tretirana.

Da li ostaju ožiljci posle intervencije?

Ožiljak je minimalan, a ako je promena velika i zahteva duboko prodiranje radiotalasa, na mestu intervencije može zaostati plitak ožiljak. Iskusan lekar to najčešće može proceniti pre intervencije i upozoriti pacijenta. Kada krasta otpadne, na tom polju je narednih mesec dana koža nesto svetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...