• -
nega koze

Kako negovati SUVU KOŽU

Kategorija:Dermatovenerologija

Neka od sledećih postupaka mogu pomoći da vaša koža bude vlažna i zdrava :

 

  • Pijte što više tečnosti; koristite meke vode u vidu spreja za spoljno vlaženje kože. Sa godinama povećano je gubljenje vode pa koža fiziološki postaje suvlja
  • Koristite mlaku vodu /ne vruću/ i ograničite vreme tuširanja /max 10 min-15min/; topla i vruća voda kao i dugo kupanje i kupke uklanjaju zaštitni masni omotač sa vaše kože. Slično se dešava i sa čestim kupanjem u bazenima sa hlorisanom vodom.
  • Izbegavajte isušujuće sapune; najbolje je da koristite preparate za tuširanje bez deterdženata.
  • Vlažite kožu odmah nakon tuiširanja i kupanja u prvih 2-3 min; nakon kupanja i tuširanja upite /ne trljati/ peškirom vodu sa površine kože tako da koža ostane vlažna. Odmah koristite medicinske losione i kremaste preparate, emulzije sa dodatkom ovlaživača ili uljane preparate, da pomognu da se zadrži voda u površnim ćelijama kože.
  • Koristite materijale koji prijaju vašoj koži; prirodni materijali kao što je pamuk, lan i svila omogućavaju vašoj koži da diše. Vuna, a naročito sintetički materijali iritiraju i zdravu kožu. Kada perete odeću izbegavajte deterdžente sa bojom i parfemima jer mogu da  iritiraju kožu.
  • Izbegavajte ponavljano, dugotrajno sunčanje, posebno u solarijumu; kao i sve vrste toplote i sunčanje izaziva isušivanje kože. Pored toga postoji i oštećenje kože ultravioletnim zracima /naročito korišćenjem solarijuma/. Prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože izaziva pucanje kolagenih i elastičnih vlakana mnogo pre nego što im je vreme pa koža osim što je suva postaje opuštena i izborana, naročito koža lica.

 

Ako ove mere ne dovedu do uklanjanja simptoma ili se stanje pogoršava posetite dermatovenerologa!


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...