• -
Little girl with stethoscope listening to her sister's heart

DEČJA I ADOLESCENTNA (JUVENILNA) GINEKOLOGIJA

Uzrast do 10 godina se smatra dečijim periodom, dok se adolescencija deli na mlađi uzrast 10-14 godina i starije adolescente 15-19 godina.

Zašto se devojčice i devojke javljaju ginekologu ?

Odmah posle rođenja devojčicu detaljno pregleda pedijatar i već tada, ako primeti neke nepravilnosti izgleda polnih organa, bebu će upititi ginekologu.

Devojčice se obično javljaju ginekologu zbog nekih tegoba.

Devojke koje su počele sa seksualnim odnosima treba da se jave ginekologu  i ako nemaju tegobe , zbog pregleda, uzimanja briseva (Papa, infekcije) i savetovanja o efikasnoj kontracepciji

Tegobe koje se mogu javiti u dečjem i adolescentnom uzrastu

  1. U najvećem broju slučajeva, oko 60% svih pregleda u dečjem i adolescentnom uzrastu je zbog upala ili spoljnih polnih organa – male i velike usne, međica i vagina ili unutrašnjih polnih organa– materica, jajnici i jajvodi ( što se češće javlja kod devojaka koje su imale seksualne odnose).
  2. Na drugom mestu su poremećaji menstrualnog ciklusa (20-25% svih pregleda u ovom uzrastu) koji se mogu javiti već od prve menstruacije ili kasnije, a podrazumevaju produžene ili skraćene cikluse, izostanke menstruacija, duga i obilna krvarenja, veoma izražen menstrualni bol ili PMS. Da bismo rekli da je menstrualni ciklus poremećan, potrebno je da prođe bar 3 godine od prve menstruacije, a razlog je u ovom uzrastu najčešće hormonski poremećaj, sindrom policističnih ovarijuma (PCO) ….

Šta je to uredan- redovan  menstrualni ciklus ?

Prva menstruacija se javlja najčešće na uzrastu 12-13 godina.

Ranim pubertetom se smatra pojava rasta grudi ili polne maljavosti pre 8 godine, a o kasnom pubertetu govorimo ako se ove sekundarne seksualne odlike ne jave ni do 13 godine  ili ako se menstruacija ne javi ni do 16 godine.

Menstrualni ciklus je broj dana koji prođe između prvog dana jedne i prvog dana naredne menstruacije. Uredan menstrualni ciklus je 28 , plus/minus 7 dana. Svakom se može desiti jednom godišnje da se menstruacija javi ranije ili da kasni i ovo obično ne predstavlja znak da nešto nije u redu. Zato je veoma važno da se piše menstrualni kalendar tokom celog života i da se uvek izračuna koliko je dana prošlo između dve menstruacijem,  to i zapiše i ponese na ginekološki pregled!

Pojam menstruacijaoznačava menstrualno krvarenje koje ne treba da traje duže od 7 dana

Šta je to neuredan  menstrualni ciklus i zašto se javlja?

Ukoliko su ciklusi produženi (više od 35 dana) ili izostaju po 1-2 meseca,   treba se javiti ginekologu da se ispita uzrok. Seksualno aktivna devojka koja je imala uredne cikluse,  a menstruacija kasni,   prvo će proveriti da li je trudna (urinarni test, hormon Beta HCG iz krvi, ginekološki pregled). Izostanci menstruacija (osim hormonskih poremećaja – sindrom policističnih jajnika, poremećj rada štitne ili nadbubrežne žljezde ili hipofize/hipotalamusa…)  mogu biti izazvani i drastičnim dijetama i fizičkom iscrpljivanju koji su uvod u anoreksiju, veoma opasno stanje po organizam. Uzrok mogu biti i teže ili hronične bolesti organizma.

Učestala krvarenja su često izazvana hormonskim poremećajima, ali mogu biti i znak neke infekcije.

U prve dve godine posle javljanja prve menstruacije, mogu se javiti veoma obilna i produžena krvarenja, tzv.  juvenilne metroragije koje su u 99% posledica izostanka ovulacije zbog nezrelosti polnih žljezda.  Vremenom polne žljezde i hormonski sistem sazrevaju i to se više ne javlja. Ovo stanje može dovesti do blaže ili teže malokrvnosti i zahteva što raniji odlazak ginekologu. Krvarenje se zaustavlja većim dozama kontraceptivnih tableta, a preparati gvožđa se daju ako postoji malokrvnost – anemija.

  1. Ostali razlozi javljanja ginekologu u dečjem i adolesentnom uzrastu su : povrede (5-10%), nepravilnosti razvoja polnih organa (5%) i tumori (1-5%) koji se veoma retko javljaju u ovim uzrastima,.

Kada treba obaviti prvu posetu ginekologu?

U slučaju da devojka nije imala nikakvih ginekoloških tegoba tokom svog ranog života,  prvu posetu treba da obavi kada joj bude potrebno savetovanje o efikasnoj zaštiti od neželjene trudnoće i to, najbolje,  pre prvog seksualnog odnosa. I žene koje nisu imale seksualne odnose do 21 godine trebalo bi da odu kod ginekologa na razgovor i pregled. Devojkama koje nisu seksualno aktivne, ultrazvuk materice  i jajnika se može uraditi preko trbuha.  Prvi vaginalni pregled i vaginalni ultrazvuk biće obavljeni ako je devojka već imala seksualne odnose. Papa test   treba uraditi najkasnije u roku od  2-3 godine od prvih seksualnih odnosa, najkasnije do 21 godine i posle ga kontrolisati obavezno jednom godišnje! (po potrebi i češće) .

Devojke mlađe od 15 godina treba na ginekološki pregled da dođu sa roditeljem ili starateljem, a starije devojke mogu ići  same ili u pratnji bilo koje osobe koju žele da povedu.

Koliko često treba ići kod ginekologa?

Ginekolog je lekar koga  žena treba tokom celog svog života redovno da posećuje, bez obzira da li ima ili nema tegobe. Ukoliko je žana išla redovno na Papa test – bar jednom godišnje do 35 godine i on je uvek bio uredan, moguće je da posle toga kontrole budu na oko 2 godine. Ginekolog je lekar koji će ženi biti potreban i tokom trudnoće , radi kontrole i praćenja stanja i žene i bebe.

 

 

 

 


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...