• -
Sve što treba znati o kontracepciji

Šta treba znati o KONTRACEPCIJI

 

Šta je kontracepcija?

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće.

Kolika je efikasnost kontracepcije?

Svi metodi kontracepcije su efikasni, ali nijedan nije stopostotan. Efikasnost se izražava u šansi da se tokom redovnog korišćenja odredjene vrste kontracepcije ostane u drugom stanju. Ukoliko se ne koristi  nijedan metod kontracepcije više od 80% seksualno aktivnih žena ostaće u drugom stanju u roku od godinu dana. Efikasnost nekih metoda zavisi od toga da li se pravilno koriste. Na primer – oralna kontraceptivna tableta je efikasna u više od 99% slučlajeva, ako se koristi pravilno, ali ako se preskoči jedna tableta, postaje  manje efikasna.

Kada odabirate metod kontracepcije razmislite o njenoj efikasnosti, mogućim rizicima i nuzpojavama, planovima za buduće trudnoće, šta očekujete od metoda i da li imate neko stanje koje može da umanji  njeno dejstvo ili dovede do komplikacija.

slika1

PRIRODNI METOD

Ovaj način je veoma nepouzdan i ukoliko se on koristi, izmedju 1 i 9% žena če ostati u drugom stanju. Prednost je da nema nuzefekata niti rizika po zdravlje, a mane da je veoma nepouzdan.

Metoda plodnih i neplodnih dana je veoma nepouzdana jer se zasniva na postojanju plodnih dana, od 10-17-og dana ciklusa, na osnovu termina moguće ovulacije i nepolodnih, što je ostatak ciklusa. Medjutim, pošto ciklusi ne moraju biti redovni, a čak i kada jesu redovni, ovulacija ne mora biti uvek u isto vreme, a i dužina života spermatozoida može biti različita.

Metoda „bazalne temperature“ bazira se na odredjivanju jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja, jer u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, zbog skoka progesterona  temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C stepeni. Da bi se povećala efikasnost ovog metoda merenje se redovno mora vršiti bar 3 meseca, u cilju tačnijeg odredjenja momenta ovulacije, a siguran period je,  teorijski, nakon skoka temperature.

Metod odredjivanja kvaliteta cervikalne sluzi –oko ovulacije cervikalna sluz postaje providna i rastegljivija, što se najbolje vidi pri brisanju.

Prekinuti odnos – se, nažalost, često koristi, a predstavlja vađenje penisa iz vagine pre ejakulacija. Veoma je nesigurna metoda, zbog toga što i pre ejakulacije može doći do izbacivanja manje količine  spermatozoida.

Ako se mora koristiti samo prirodni metod kontracepcije, najbolje je kombinovati merenje bazalne temperature i praćenje kvaliteta cervikalne sluzi.

INTRAUTERINI ULOŽAK ( SPIRALA)

slika2

Spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Smatra se idealnom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju  kontaceptivne pilule, a sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.

Dužina trajanja zaštite i pouzdanost – Može ostati u materici do pet godina i za razliku od sterilizacije, spada u reverzibilne metode kontracepcije – ukoliko žena želi da ostane trudna, dovoljno je samo  izvaditi i sposobnost začeća se vraća. Što se pouzdanosti tiče, spada među najsigurnije metode kontrole rađanja. U prvoj godini korišćenja, rizik od ostajanja u drugom stanju je manji od 1 u 100. Treba uvek imati  na umu da intrauterini uložak ne štiti od polno prenosivih bolesti, niti od zaražavanja HIV-om.

Vrste spirala – Kod nas na tržištu postoje dve vrste spirala: hormonska i bakarna.

Hormonska spirala otpušta malu količinu hormona u materičnu sluzokožu i na taj način onemogućava začeće. Hormoni deluju  lokalno i ne apsorbuju se u organizmu. Ova spirala dovodi i do smanjenja krvarenja, ponekad i do prestanka, pa je idealna za žene koje imaju obilne menstracije.

Bakarna spirala deluje takođe lokalno, otpuštanjem  jona bakra, ali menstrualna krvarenja mogu postati obilnija nego što su bila do insercije spirale.

Postavljanje spirale – Spiralu postavlja i uklanja lekar ginekolog, a idelano je da se stavi drugog ili trećeg dana menstruacionog ciklusa. Postavljanje traje svega nekoliko minuta i bezbolno je, a jedino se oseti  mala neprijatnost pri samom stavljanju. Pre nego što se spirala aplikuje potrebno je uraditi ginekološki pregled koji obuhvata pregled pod spekulima, uz uzimanje briseva – bakteriološkog pregleda  vaginalnog i cervikalnog brisa, brisa na hlamidiju i Papanikolau brisa, kao i palpatorni ginekološki pregled.

Prednost spirale – Spirala je jednostavna za upotrebu – jednom kada se postavi ne mora se više razmišljati o kontracepciji, a lako se i uklanja. Može se postaviti ubrzo posle porodjaja, čak i ako dojite. Hormonska  spirala može da olakša menstrualne bolove i da smanji obilno krvarenje.

Neželjena dejstva – Kod bakarnih spirala povremeno se mogu javiti pojačani menstrualni bolovi i pojačano krvarenje, kao i krvarenje između ciklusa, pogotovo u prvih nekoliko meseci. Bol i pojačano  krvarenje uglavnom prestaje nakon godinu dana.

Kod hormonskih spirala u prvih šest meseci može da se javi neredovno krvarenje različite obilnosti, glavobolja, mučnina i napetost dojki, kao i ciste na jajnicima, a sve tegobe nestaju vremenom. Kod  odredjenog broja žena menstrualno krvarenje potpuno prestaje u roku od dve godine.

Ozbiljne komplikacije su retke, oko 1 na 1000 slučajeva i obično se dešavaju kod žena koje se ne kontrolišu redovno – može se desiti da materica odbaci spiralu kao strano telo, da dodje do perforacije zida  materice, te da dodje do infekcije. Retko, žena može ostati trudna čak i ako ima spiralu, i postoje male šanse da može nastati i vanmaterična trudnoća.

Simptomi kod kojih treba potražiti savet lekara su probadajući bol u donjem delu stomaka, temperatura, bol za vreme odnosa, znaci trudnoće, izmenjen vaginalni sekret.

KONTRACEPTIVNE PILULE

pilule

Kontraceptivne pilule sadrže hormone koji sprečavaju da dođe do ovulacije. Ovi hormoni deluju i drugim mehanizmima koji smanjuju mogućnost začeća – zgušnjavaju cervikalnu sluz što smanjuje  mogućnost spermatozoidima da uđu u matericu, sluzokoža materice postaje istanjena, te je mnogo manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija usadi.

Pouzdanost terapije – Pouzdanost oralnih kontraceptivnih pilula je velika, oko 99%, ali se moraju uzimati redovno. Neredovnom upotrebom pouzdanost pada na oko 92%. Da bi bila u potpunosti efikasna u  sprečavanju trudnoće, pilula se mora uzimati svaki dan u isto vreme.

Način upotrebe – Svaka vrsta pilula sadrži uputstvo za upotrebu koje morate obavezno pročitati pre nego što počnete da pijete. Većina pilula počinje da se uzima prvog dana menstrualnog ciklusa, pije se 21  dan, potom se pravi pauza od 7 dana (kada bi trebalo da nastupi krvarenje), i nakon tih 7 dana se počinje sa novom kutijom.

„Zaboravljena“ pilula je ona sa čijim se uzimanjem zakasnilo 12 ili više sati u odnosu na uobičajeno vreme korišćenja. U tim situacijama se različito postupa u zavisnosti od toga u kojoj nedelji korišćenja se  to dogodilo. Svaka vrsta pilula ima uputstvo za upotrebu kojeg se treba pridržavati u takvim slučajevima, ali za sve je zajedničko da se mora koristiti dodatna zaštita, uglavnom prezervativ u ovakvim  slučajevima. Određeni lekovi mogu da umanje dejstvo pilule, pa se u tim slučajevima preporučuje dodatna zaštita.

Dejstva oralne kontracepcije – Sem sprečavanja neželjene trudnoće, oralna kontracepcija može se koristiti i u druge terapijske svrhe – za odlaganje menstrualnog ciklusa, regulaciju menstrualnog ciklusa,  u slučajevima bolnih menstruacija, u tretmanu problematične kože i pojačane maljavosti i hormonskog disbalansa.

Bezbednost terapije – U većini slučajeva, pilula je bezbedna za upotrebu, ali u odredjenim slučajevima treba biti oprezan – postoji rizik od nastajanja duboke venske tromboze, srčanog udara i ishemičkih  neuroloških epizoda. U rizičnu grupu spadaju žene starije od 35 godina, pušači i žene koje imaju visoke faktore rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti – visok holesterol, hipertenzija i dijabetes. Pre  započinjanja korišćenja pilula, svaka žena se mora konsultovati sa svojim ginekologom i, ukoliko je potrebno, uraditi neophodne analize kako ne bi došlo do komplikacija.

Neželjena dejstva – U prvih nekoliko meseci uzimanja pilula može da se desi tačkasto krvavljenje u sredini ciklusa, što nije zabrinjavajuće s obzirom da je to normalna pojava pri privikavanju organizma na  hormone. Ostale nuzpojave su minimalne, retko se dešavaju, a obuhvataju glavobolju, napetost dojki, mučninu, neredovno krvavljenje, gojaznost, izostanak menstruacije, maljavost i smanjenje libida.

URGENTNA KONTRACEPCIJA („PILULA ZA JUTRO POSLE“)

pilulajutroposle

Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u cilju sprečavanja trudnoće. Deluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava  ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.

U zavisnosti od vrste, u pakovanju se nalaze jedna ili dve pilule, koje bi trebale da se popiju što pre nakon odnosa, a najkasnije do 72 sata. Sledeća menstruacija može doći u očekivano vreme, ali i ranije, ali  ako izostane, obavezno se morate javiti lekaru, da se isključi trudnoća

Korišćenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa začeća, što predstavlja rešenje kada ste zaboravili da upotrebite redovnu kontracepciju ili ukoliko je došlo do pucanja prezervativa za vreme  odnosa.

Pilula za jutro posle nije metod redovnog planiranja porodice i zbog toga je ne treba tako koristiti. Predviđena je da se koristi retko, samo u urgentnim situacijama, ali s druge strane, ako je došlo do situacije u  kojoj je neophodna terapija, bolje je uzeti, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju sa prekidom trudnoće.

KONTRACEPTIVNI FLASTER

flaster

Kontraceptivni flaster je mali flaster koji se zalepi na kožu nakon čega počinje da oslobađa hormone progestagen i estrogen, koji sprečavaju da dođe do trudnoće. Nosi se  neprekidno tokom sedam dana a osmi dan se zameni novim. Terapija traje tri nedelje, četvrte nedelje se pauzira i za to vreme dolazi do menstrualnog krvarenja. Delotvornost flastera je preko 99%, a ne preporučuje  se za dojilje. Kod žena koje ne doje, upotreba flastera može da počne tri nedelje nakon porođaja.

Prednost ove metode je što je jedonstavna za upotrebu i vrlo efikasna, ciklusi postaju manje obilni, manje bolni i regularni. Mane ove metode su da nekad može da dodje do iritacije kože.

VAGINALNI PRSTEN

vaginalniprsten

Vaginalni prsten je mali, savitljivi, providni plastični prsten koji se postavlja u vaginu, promera od oko 5 cm. Sadrži hormone estrogen i progestagen koji sprečavaju da dođe do trudnoće. Predviđen je da stoji  u vagini 21 dan, nakon čega se vadi da bi došlo do menstrualnog krvarenja i potom se stavlja novi.

Delotvornost vaginalnog prstena je oko 99%, a predviđen je da stoji u vagini za vreme odnosa. Prstenom se može regulisati menstruacija i obilnost krvarenja. Kod nekih žena javlja se iritacija vagine i pojačan  sekret.

PREZERVATIV

preyervativ

Prezervativ je pouzdan samo kada se primenjuje prilikom svakog seksualnog odnosa, od početka do kraja odnosa. Ne treba ga kombinovati sa uljanim rastvorima, jer mu se povećava propustljivost, ali se  može kombinovati sa sredstvima za vlaženje vagine na bazi vode). Nakon svakog odnosa potrebno je proveriti da li je ceo. Ukoliko je prsnuo ili spao tokom odnosa, treba uzeti urgentnu kontracepciju („pilula  za jutro posle“).

Prezervativ je jedino kontraceptivno sredstvo koje pruža zaštitu i od polno prenosivih bolesti, s toga je idealan za osobe koje nemaju stalnog partnera.

ŽENSKI KONDOM

zenskikondom

Upotreba ženskog kondoma daje potpunu zaštitu, kako od neželjene trudnoće, tako i od infekcije polno prenosivim bolestima, jer potpuno prekriva vaginalne zidove.

KONTRACEPTIVNI IMPLANT

implant

Kontraceptivni implant je mala tuba dugačka nekoliko santimetara a široka oko 2 mm u kojoj se nalazi progestageni, a stavlja se ispod kože. Hormon se polako ispušta u krv, i deluje tako što sprečava  ovulaciju, zgušnjava sluz koja formira čep u grliću i ne dozvoljava rast endometrijuma.

Pouzdanost implanta – Implant daje veoma pouzdanu zaštitu – 1 od 1000 žena koje koriste ovu vrstu kontracepcije ostaće u drugom stanju.

Prednosti implanta – Ne morate da mislite o kontracepciji svaki dan, nego svake tri godine, ne deluje na kvalitet seksualnih odnosa, može se koristiti i tokom dojenja, smanjuje bolnost menstruacija. Može se  davati i ženama koje ne mogu uzimati pilule sa estrigenom.

Mane implanta – Moguće je da dodje do povremenih intermenstrualnih krvarenja, te do produžavanja ili veće obilnosti ciklusa, ali se sve normalizuje u roku od nekoliko meseci. Oko 20% žena sa implantom  neće imati menstruaciju nakon izvesnog vremena, a oko polovina žena može imati povremeno neregularna krvarenja.

Nuzefekti – Kao i kod svih hormonskih kontraceptiva, može doći do osetljivosti grudi, zadržavanja tečnosti, izmene izgleda kože, ali ovi nuzefekti nestanu za tri do šest meseci.

Promena implanta – Implant se menja svake tri godine.

STERILIZACIJA

Sterilizacija predstavlja operaciju koja onemogućava začeće. Kod muškaraca se radi vazektomija, a kod žena podvezivanje jajovoda. Prednost je vrlo visoka efikasnost, a mana da je gotovo uivek ireverzibilna.

Nekoliko pitanja koje će vam pomoći da se odlučite za vrstu kontracepcije:

  •    Da li imate stalnog partnera?
  •    Da li trenutno dojite bebu koja ima manje od 6 meseci?
  •    Da li ste pušač i imate više od 35 godina?
  •    Da li imate problema są visokim krvnim pritiskom, proširenim venama, ili zgrušavanjem krvi?
  •    Da li planirate trudnoću u narednih godinu dana ili kasnije?
  •    Da li ste savesni po pitanju svakodnevnog uzimanja tableta?
  •    Da li biste želeli da koristite nešto što deluje duže i čega ne morate tako često da se setite?
  •    Da li biste želeli metod koji smanjuje ili olakšava krvarenje, deluje povoljno na ten i ublažava menstrualne bolove?

Ukoliko ste zainteresovani da znate više o nekoj ili svim metodama kontracepcije ili vam treba pomoć u donošenju odluke zakazite konsultacije kod našeg ginekologa Prof. dr Aleksandra Kapamadžija.


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...