• -

Kongresi i simpozijumi

15. Kongres Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje u Budimpešti

 

kongres budimpesta 1

 

Evropsko udruženje za kontracepciju i reproduktivno zdravlje – ESC RH (European Society of Contraception and Reproductive Health) je održalo 15. Kongres u Budimpešti, 9-12.maja 2018 godine.  Naziv Kongresa je bio : Planiranje porodice i kontracepcija od adolescencije do menopauze. Predavanja su imala vrlo zanimljive i aktuelne teme –  neke od njih su: muška kontracepcija, uticaj kulture i religije na upotrebu kontracepcije, sesija ekspertske grupe za abortuse, sa naglaskom na abortuse lekovima, seksualno prenosive infekcije, predavanja mladih naučnika, zdravstvena zaštita transdžender populacije, posleporođajni period, mitovi i oredrasude prema hormonskoj kontracepciji, internet i medije, seksualno obrazovanje, ljudska prava u oblasti planiranja porodice, kontracepcija i maligne bolesti , istroija kontracepcije i druge. Kongresu su prisustvoali brojni predavači i slušalaoci iz zemalja širom Evrope, a takođe i iz Amerike, Australije, Rusije i Izraela

Naša Prof.dr Aleksandra Kapamadžija, ginekolog,  je učestvovala na ovom Kongresu sa dva usmena predavanja, kao član  Ekspertske grupe  za seksualnu medicinu i seksualno obrazovanje ESC.

Jedno predavanje pod nazivom Screening sexual violence during family planning counselling- (Prepoznavanje  seksualnog nasilja prema ženama tokom savetovanja u oblasti planiranja porodice),  dr Kapamadžija je održala u sesiji ove Ekspertske grupe koja je imala naziv „Rod i seksualno zdravlje“. Ovo predavanje  je bilo veoma zapaženo i iniciralo je predlog da se na sledećem kongresu ESC tema Nasilje prema ženama uvrsti u program kao jedna od glavnih tema .

kongres budimpesta3

Drugo učešće Prof. dr Aleksandre Kapamadžije na 15. Kongresu ESC je bilo u okviru interaktivne prezentacije Contraceptive choices from adolescence to menopause – Izbor kontracepcije od adolescencije do menopauze u kom je izložila kontraceptivne metode koje su adekvatne za mlade, uz prikaz slučajeva savetovanja o pojedinim metodama. Ova tema je veoma važna u našoj sredini, jer zbog nedostatka seksualnog obrazovanja u školama, još uvek vladaju predrasude prema efikasnim metodama kao što su hormonske (pilule I dr..) I intrauterine – kod nas još uvek pod poularnim nazivom “spirale”, kao najefikasnije, koje se naročito preporučuju mladima.

Osim predavanja, Aleksandra Kapamadžija je učestvovala u sastancima borda ESC, čiji je član još od 2014 godine,  na kojima su izložene evaluacije prethodnih kongresa I planiranje budućih, a izvršeno je I  glasanje za članove eksperstkih grupa I članove izvršnog komiteta borda.

kongres budimpesta 2

 

Učešće prof dr Aleksandre Kapamadžije na simpozijumu DAGS-a

 

6 simpozijum (60)

U Beogradu je 31.marta održan celodnevni tradicionalni godišnji Simpozijum Udruženja za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije – DAGS .

Održano je 11 predavanja – o savremeneoj i efikasnoj kontracepciji, sa naglaskom na njihovu upotrebu kod mladih , o  malignitetima u adolescentnom uzrastu, cistama jajnika, o adolescentnoj trudnoći, seksualnom zlostavljanju dece i problemima interseksualnosti – biološki uslovljene neodređene polnosti,  sa ginekološkog, urološkog i etičkog aspekta.

Okrugli sto je imao temu o današnjoj najčešćoj seksualno prenosivoj infekciji –  humanim papiloma virusima – HPV i vakcinaciji protiv HPV kao primarnoj prevenciji – sprečavanju nastanka grlića materice.

Prof.dr Aleksandra Kapamadžija, potpredsednik Udruženja DAGS i član naučnog odbora Simpozijuma, održala je dva predavanja na ovom skupu:

  1. Značaj dugodelujuće kontracepcije kod mladih
  2. Značaj HPV vakcine (zajedno sa dr sci med Katarinom Sedlecki, bivšom načelnicom Republičkog centra za planiranje porodice) , sa osvrtom na pilot studiju upotrebe vakcine u Vojvodini .

Uspešnost Simpozijuma je odlično ocenjena od strane brojnih učesnika, a diskusija je bila veoma konstruktivna.

6 simpozijum (72)

 

NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA OD NEŽELJENE TRUDNOĆE –

DUGODELUJUĆA REVERZIBILNA KONTRACEPCIJA

 

Efikasnost kontracepcije (zaštite od neželjene trudnoće) se meri brojem žena koje će zatrudneti tokom godinu dana korišćenja neke metode.

Od 100 žena koje ne koriste nijednu metodu zaštite tokom godinu dana, uz redovne seksualne odnose, zatrudneće samo oko 85 .

Većina metoda koje žene moraju same da koriste,  imaju izvestan procenat greške, tako da govorimo o idealnoj i praktičnoj upotrebi. Prilikom korišćenja (kod nas vrlo popularne, ali najmanje efikasne )  metode prekinutog odnosa, praktično će zatrudneti svaka četvrta žena (25%), a korišćenjem kondoma zatrudneće čak 15% . Hormonska kontracepcija (kod nas su trenutno dostupne samo pilule) je veoma efikasna kad se pravilno koristi – jedna žena od 100 će zatrudneti prilikom idealne upotrebe, ali u praksi se ovaj procenat povećava čak na 8% (zaboravljanje pilula, problemi sa probavom, korišćenje nekih lekova…)

Najefikasnije metode zaštite od neželjene trudnoće su one koje ne zavise od osobe koja ih koristi, nego su postavljene ili urađene od strane ginekologa ili urologa , pa se tako eliminiše moguća greška prilikom praktične primene. Kod njih su idealna i praktična upotreba izjednačene , pa je moguće da samo jedna od hiljadu žena zatrudni prilikom njihove   upotrebe. To su :

  1. Sterilizacija : Sterilizacija žene koja se može uraditi na više načina – podvezivanje, presecanje jajovoda ili stavljanje klipseva, prstenova na njih (laparoskopski ili prilikom neke operacije u maloj karlici) ili se vrši ubrizgavanje silikonske materije u otvore jajovoda, kroz matericu. Sterilizaciju muškarca  vrši urolog prekidanjem puta sperme kroz semevode. Ove metode su uglavnom ireverzibilne – tj. trajne.

 

REVERZIBILNE (otklanjanjem metode, vraća se mogućnost trudnoće) DUGODELUJUĆE METODE su :

 

  1. Progestinski potkožni implanti – Trenutno (2017.) nisu dostupni kod nas.  Veličine su deblje šibice i postavljaju se na nadlakticu, pod kožu,  kratkom i bezbolnom intervencijom ginekologa. Pružaju zaštitu tokom 5 godina na taj način što sprečavaju ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije) i imaju još neke kontraceptivne efekte.

 

  1. Intrauterini ulošci IUU – popularno kod nas se i dalje zovu „spirale“, jer su prvobitine bile spiralnog oblika (napravljene od čiste plastike) . Današnji IUU sadrže ili metale bakra (ponekad je dodato zlato i srebro) ili hormon progesteron – sintetski „progestin“.
  • Bakarni IUU pružaju zaštitu tokom 5-10 godina. Postavlja ih ginekolog kratkom ambulantnom intervencijom koja je praćena samo blagom i kratkotrajnom nelagodnošću koja brzo prolazi. Prisustvo IUU u materici ne osećaju ni žena ni njen partner. One deluju na nekoliko načina – joni bakra „ubijaju“ spermatozoide, a sam IUU pravi nepovoljnu sredinu u materici za trudnoću. Od nuspojava, moguće je da menstrualno krvarenje bude malo duže.
  • Progestinski IUU sadrže hormon progestin koji se polako otpušta tokom 3-5 godina, deluje samo lokalno, u materici i osim prethodno navedenih efekata koje izazivaju i bakarni, oni još i smanjuju količinu materične sluzokože koja se ponovo pravi tokom svakog ciklusa i služi samo za ugradnju embriona. Na ovaj način se i količina menstrualnog krvarenja smanjuje što je veoma povoljan efekat. Zato se one naročito preporučuju kao lek- terapija, za žene koje imaju jako obilne menstruacije, bolne menstruacije, žene koje imaju miome materice  i za žene u klimakterijumu, ali i za sve druge.

Posle odstranjivanja IUU (obe vrste) , žena može odmah ponovo da zatrudni.

Mogu ih koristiti i mlade žene i devojke i one koje nisu rađale! Ovo je veoma važno napomenuti i objasniti da IUU „spirale“ ne ugrožavaju buduću plodnost žena, nego je čak i čuvaju, tako što  veoma efikasno štite od neželjene trudnoće i njenih mogućih posledica – abortus, adolescentno rađanje. U današnje vreme se ove metode naročito preporučuju mladim devojkama , jer su veoma efikasne. Poznato je da mladi ne koriste kontracepciju  redovno i pravilno i stalno, pa su za njih naročito pogodne metode koje imaju najmanju grešku korišćenja.

U današnje vreme sve referentne ginekološke asocijacije širom sveta, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju , naročito preporučuju ove metode – „spirale“ i implante, za mlade koji mogu dodatno da koriste i kondom kao zaštitu od seksualno prenosivih infekcija. Predrasude prema ovim metodama su neosnovane i moramo se boriti protiv njih, u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih i relaksiranog i zadovoljavajućeg seksualnog života.


povezani tekstovi

Pretraga

Poliklinka na Facebooku

Mail lista

Prijavite se da biste saznali za nove akcije i promocije

Anketa

Kod kog od navedenih stučnjaka biste odlazili ukoliko bi bio deo tima Poliklinike Marić?

Rezultati

Loading ... Loading ...